MENU NO.8

15.4. - 14.6.2025

"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista niin valtavasti."

- ALFRED

 

ALFREDIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ

Leipä on Alfredin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Alfredia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä hieman liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Alfredin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.

toveriksi leivälle

Hernehummus (Veg/G) 6€

Harissatuorejuusto (L/G) 6€

Katkarapuskagen (L/G) 8€

Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M/G) 12€

Juustovalikoima ja hilloke (G) 12€

KYLMÄT

“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista valmistettu maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.” 

— Alfred

ENDIIVI & APPELSIINI

Yksi Alfredin ranskalaisista suosikeista ei ollutkaan hieno illallinen, vaan yksinkertainen välipala: kypsän appelsiinin viipaleet ja pala pehmeää juustoa torikahvilassa. Tuo yksinkertainen yhdistelmä jäi mieleen, ja nyt se elää uudessa muodossa. Sikurien suvun endiivi kohtaa appelsiini- vinaigretin, jonka makeus saa rinnalleen viinirypäleitä, saksanpähkinää ja samettista fromage blanc -juustoa. Annos on kevyt, mutta täynnä luonnetta – kuin kevätaurinko viileänä päivänä. (L/G, saatavilla Veg)

16 €

STRACCIATELLA & TOMAATTI

OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 21.4.1986

"Päivä 89 – Vernazzan satamassa. Aurinko painuu alas, ja kylä kylpee kullankeltaisessa valossa. Basilika tuoksuu vahvemmin kuin koskaan. Illalla söimme yksinkertaisesti: makeita tomaatteja, kourallinen pinjansiemeniä, balsamicosiirappia, pisara öljyä ja pehmeintä stracciatellaa – sitä kermamaisen täyteläistä juustoa, jota löytyy burratan sisältä. Tällaisia hetkiä varten minä pidän tätä päiväkirjaa." (G)

16 €

HÄRKÄ & AASIA

Alfredin seikkailut veivät hänet nuorena kerran Kaakkois-Aasian satamakaupunkiin, jossa yöelämä heräsi vasta auringon laskettua. Kapeilla kujilla höyryävien ruokakojujen tuoksut hurmasivat kokin mielen – erityisesti ne, joissa yhdistyivät liha, makean suolaiset kastikkeet ja chili. Tätä tunnelmaa Alfred tuo nyt omaan keittiöönsä: rohkean mausteinen tartar, makealla soijakastikkeella viimeisteltynä, saa rinnalleen vihreää chiliä, shisoa, seesamia ja retikkaa. Annos, joka potkaisee lempeästi – raikas muistutus siitä, että makumatkoja voi tehdä myös ilman lentolippua. (M/G)

16 €

TURSKA & FENKOLI

Eräällä varhaisella kevätkaudella Alfred työskenteli vanhassa kalastajakylässä Islannin rannikolla. Aamut alkoivat sumun keskeltä, kun kylän kalastajat kantoivat veneistään jäisiä turskia laiturille. Alfred hiillosti tuoreimman seläkkeen, maustoi sen fenkolinsiemenmajoneesilla ja lisäsi lautaselle omenaa, piparjuurta ja grillattuja herneitä – makuja, jotka puhalsivat meren raikkauden suoraan keittiöön. Yksinkertaisesti kevättä suoraan satamasta. (M/G)

17 €

lämpimät

“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”

- Alfred

KUKKAKAALI & POLENTA

OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 1.5.1986:

"Päivä 99 – Matkalla Gardajärven rannoille pysähdyin pikkukaupunkiin, jossa ilmassa tuoksui oliiviöljy ja paahdettu leipä. Paikallinen kokki valmisti minulle annoksen, joka jäi mieleeni: yksinkertainen, mutta täynnä vivahteita. Grillattua kukkakaalia, parmesanilla rikastettua polentaa ja sopiva määrä kirkasta tomaattilientä. Mausteena gremolataa, oliivia, kapriksia ja leivänmurua. Ei mitään ylimääräistä – mutta kaikki kohdallaan." (L, saatavilla G, saatavilla VEG)

18 €

PARSA & RUSKISTETTU VOI

Keväällä Alfred kulkee mielellään jokivarren puistossa Oulussa, jossa maa on vielä kylmä, mutta aurinko jo lupaa lämpöä. Eräänä aamuna hän nappasi torilta nipun valkoista parsaa ja päätti valmistaa siitä jotakin erityistä. Hän marinoi parsat sitruunalla, valmisti hollandaise-kastikkeen ruskistetusta voista, ja annokseen lisättiin myös pikkelisipulia, paahdettua mallasleipää sekä lusikallinen savukirjolohenmätiä. Ruohosipuliöljy kruunasi kokonaisuuden, joka maistui keväältä, mutta kertoi vuosikymmenten kokemuksesta keittiössä. (L/G, saatavilla Veg)

18 €

MERIBASSI & HERNE

OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 14.5.1986:

"Päivä 112 – Aurinko sai veden väreilemään Rivieran lahdella, ja paikallinen kalastaja ojensi minulle juuri nostetun meribassin. Illalla paistoin sen rapeaksi ja muhensin herneet lempeiksi. Lisäsin sitruuna-perunagnoccheja, piparjuurilla maustettua beurre blanc -kastiketta ja hieman pikkelöityä kyssäkaalia. Lopuksi tilliöljyä – juuri se viimeinen sipaisu, joka teki annoksesta ehjän. Joskus parhaat hetket eivät tarvitse enempää kuin tuoretta kalaa ja hiljaisen keittiön." (L, saatavilla G)

22 €

HÄRKÄ & KARHUNLAUKKA

Eräänä kevätpäivänä Alfred vaelteli metsässä lastenlastensa kanssa. Hän pysähtyi avoimelle rinteelle, josta nousi tuttu tuoksu – karhunlaukka. Alfred tiesi heti, että tämä kauden ensimmäinen vihreä olisi täydellinen kumppani murealle marmoriulkofileelle. Hän kypsensi lihan huolella ja tarjosi sen juuripersiljapyreen ja perunaterriinin kera. Pikkelöity persiljanjuuri toi annokseen hapokkuutta, ja karhunlaukkavoi nosti metsän aromit esiin. Lopuksi hän lusikoi päälle sipulisen häränhäntäliemen – ja kaatoi itselleen lasillisen punaviiniä, sillä tällainen annos ansaitsee tulla nautittavaksi hitaasti. (L/G)

24 €

makeat

“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä” 

— Alfredin lapsenlapset

RAPARPERI & MARENKI

Alfredin mielestä kesän odotus maistuu aina kirpeältä ja makealta – aivan kuten ensimmäinen lusikallinen tätä raparperijälkiruokaa. Haudutettu raparperi, raparperisorbetti ja vanilja-mascarponemousse kohtaavat marengin keveydessä. Suolaheinä ja granite tuovat mukaan raikkaan yllätyksen. (L/G)

11 €

PÄÄRYNÄ & KARAMELLI

Alfred on aina pitänyt ranskalaisista jälkiruoista – erityisesti niistä, joissa yhdistyy lämpö ja makeus. Clafoutis, tuo pehmeä pannukakku, saa päärynästä ja mantelista uudenlaisen vivahteen. Karamellikastike ja vaniljajäätelö viimeistelevät annoksen tavalla, joka tuo hymyn vielä kahvin äärelläkin. (L)

11 €

MAITOSUKLAA & PASSION

Tässä jälkiruoassa Alfred yhdistää kaksi itselleen rakasta makua: täyteläisen maitosuklaan ja raikkaan passionhedelmän. Maitosuklaa- mousse, tummasuklaakakku, passionsorbetti ja tuoreet hedelmät rakentavat tasapainoisen, mutta leikkisän kokonaisuuden – kuin pieni seikkailu, joka jää mieleen vielä seuraavanakin päivänä. (VL)

11 €

LAPSET

Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä

paistettuA MERIBASSIA

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

8.90€

LIHAPULLAT

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

7.90€

JÄÄTELÖ

Vaniljajäätelöä ja karamellikastiketta

4.00€