MENU NO.11
18.11.2025 - 31.1.2026
"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista niin valtavasti."
- ALFRED
ALFREDIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ
Leipä on Alfredin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Alfredia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä hieman liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Alfredin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.
toveriksi leivälle
Muhammara-tahna paprikoista & saksanpähkinöistä (M/G/VEG) 6€
Manchegokreemi & tomaatti-jalapenohillo (L/G) 7€
Munakokkeli & savumuikku (L/G) 8€
Suolakurkku, smetana & hunaja (L/G) 6€
Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M/G) 12€
Juustovalikoima ja hilloke (G) 12€
KYLMÄT
“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista valmistettu maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.”
— Alfred
MAA-ARTISOKKA & SIENI
Ensimmäinen pakkasaamu. Alfred heräsi varhain, kun ikkunaan piirtynyt huurre kertoi, että syksy oli vaihtunut talveksi. Maa oli kova ja hiljainen, mutta juurekset olivat yhä siellä – valmiina nostettaviksi, kuin pienet aarteet kylmästä maasta. Hiillostettu maa-artisokka ja marinoitu portobello muodostavat maanläheisen pohjan. Pehmeä sieni-tryffeli- majoneesi tuo täyteläisyyttä, kun taas kirpeä Granny Smith -pyree ja makea viinirypäle leikkaavat syvyyttä raikkaudellaan. Paahdetut mantelit ja raastettu gryère-juusto kruunaavat annoksen – kuin ensimmäinen lumikerros metsän sammalmatolla. (L/G, saatavilla Veg)
15 €
BURRATA & JUURIKKAAT
OTE ALFREDIN PÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 18.11.1993:
"Tänään aurinko ei noussut kunnolla lainkaan – pelkkää siniharmaata hämärää aamusta iltaan. Mutta keittiössä loisti väriä. Paahdoin kelta- ja punajuuria hitaasti, kunnes reunat alkoivat karamellisoitua. Leikkasin raitajuuresta ohuita suikaleita, jotka melkein hohtivat raakana, kuin talven oma marmori. Lisäsin annokseen pikkelöityä luumua – kirpeää ja makeaa, kuin muisto loppukesästä. Päälle tuli burrataa ja lusikallinen hasselpähkinävinaigrettea. Viimeistelin kaiken paahdetuilla pähkinöillä. Yksinkertainen, mutta ei tylsä. Niin kuin talvikin parhaimmillaan.” (G)
16 €
RAUTU & veriappelsiini
Talven raikkaimpiin hetkiin syntynyt annos, jossa graavattu rautu kohtaa veriappelsiinin kirpeyden ja makeuden. Marinoitu fenkoli tuo kokonaisuuteen rakennetta ja aniksen raikkautta, piparjuurimajoneesi taas lämmintä potkua. Yhdessä nämä luovat tasapainoisen annoksen, jossa pohjoisen puhtaus kohtaa etelän auringon. (M/G)
16 €
VASIKKA & TONNATO
OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 28.1.1994:
”Piemonte, Italia – Aamu alkoi sumuisena, mutta torilla kuhisi jo varhain. Pysähdyin kojujen keskelle pienelle viinibaarille, jossa tiskin takana valmistui jotakin yksinkertaista, mutta huolellisesti: veitsellä leikattu tartar vasikan paistista, jonka pinnalle lusikoitiin tonnato-kastiketta – samettista, suolaista ja sitruunaista. Mukana tuli kapriksia, sinapin- siemeniä, pikkelöityä sipulia ja ohut parmesankeksi. “Vitello tonnato, mutta toisin,” tarjoilija sanoi ja iski silmää. En voinut kuin nyökätä – ja kirjoittaa reseptin talteen.” (L/G)
17 €
lämpimät
“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”
- Alfred
KURPITSA & KATEENKORVA
Tämä aika vuodesta saa Alfredin sytyttämään keittiön hellan aiemmin kuin tarpeen. Talvi tekee ruokahalusta uteliaan – ja silloin syntyy tällaisia annoksia. Samettinen kurpitsakeitto maustetaan inkiväärillä, joka lämmittää jo ennen ensimmäistä lusikallista. Pinnalta kurkistaa rapeaksi friteerattua vasikan kateenkorvaa, siveltynä makean tulisella chili- kastikkeella – juuri sopivasti särmää. Rakuunan ja ruohosipulin sävyttämä kastike sekä pikkelöity kurpitsa viimeistelevät keiton, jossa pehmeys ja rohkeus kulkevat käsi kädessä. (L/saatavilla VEG)
17 €
PUNAJUURI & VUOHENJUUSTO
Pakkanen maalasi ikkunaan huurrekukkia, ja Alfred muisti isoäitinsä tavan valmistaa punajuuria – hitaasti uunissa paahtaen, kun koko talo tuoksui makealta ja savulta. Siitä syntyi ajatus: risotto, jossa punajuuren syvä väri ja makeus saavat pääosan. Hän lisäsi risottoon pehmeää vuohenjuustoa ja viimeisteli annoksen balsamicosiirapilla ja paahdetuilla saksanpähkinöillä. Lautasella menneisyys ja nykyhetki sulautuvat yhteen. (L/G/saatavilla VEG)
18 €
SIIKA & RUSKISTETTU VOI
Pohjoistuuli puhalsi rantakallioilla, ja Alfred seisoi hiljaa veden äärellä. Siika oli juuri nostettu verkoista – kirkassilmäinen ja elinvoimainen, kuin järven lahja. Keittiössä hän paistoi kalan kullanruskeaksi ja nosti sen perunapyreen päälle. Rinnalle tuli lämpimän pähkinäinen ruskeavoi- vinaigrette, johon hän lisäsi sitruunaa, kapriksia ja tilliä – yksinkertaisia, mutta täydellisiä makuja. Purjo muhennettiin kermaan, punajuuri toi väriä ja piparjuuri viimeisteli annoksen pienenä nyanssina. Tämä ei ollut vain kala-annos – se oli hetki veden äärellä, lautasella. (L/G)
24 €
PEURA & PALSTERNAKKA
OTE ALFREDIN PÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 25.11.1993:
"Marraskuussa on hiljaisuus, joka tuntuu luissa asti. Kuljin tänään tuttua metsäpolkua ja näin kolme peuraa – liikkumatta, kuin osa maisemaa. Illalla päätin valmistaa jotakin, joka kunnioitti tuota hetkeä. Paistoin peuran paahtopaistia yrttivoissa ja annoin palsternakan puhua kolmella äänellä: samettisena pyreenä, rapeana frittinä ja raikkaana pikkelinä. Mustakaali ja pikkelöidyt metsäsienet toivat annokseen syvyyttä, ja savuinen luuydinkastike kokosi kaiken yhteen. Avasin punaviinipullon ja istuin alas. Pöydässä ei tarvittu sanoja – vain hiljaisuutta. Siinä hetkessä kaikki oli kohdallaan.” (L/G)
26 €
makeat
“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä”
— Alfredin lapsenlapset
MINTTU & SUKLAA
OTE ALFREDIN PÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 1.2.1994:
"Lapset olivat tänään kylässä – talo täynnä naurua, juoksuaskelia ja tahrattuja sormenjälkiä keittiönkaapeissa. Eveliina kaivoi pakastimesta jäätelöä jo ennen lounasta, ja Janne kysyi, voisiko tehdä jotain 'suklaaherkkua'. Päätin yllättää heidät. Uuniin meni fondant, jonka keskusta jäi juuri sopivan valuvaksi. Sen rinnalle teimme yhdessä minttujäätelöä – raikasta ja valkoista kuin lumihanki. Päälle ripoteltiin suklaakristalleja, jotka rouskuivat hauskasti hampaissa, ja lopuksi minttusiirappia – sellaista, joka jää kielelle viipyilemään. Kun lautaset oli nuoltu puhtaiksi ja lapset tyytyväisiä, kirjoitin muistikirjaani: Minttu & Suklaa – klassikko, jonka taika ei katoa vuosienkaan myötä." (L)
11 €
PÄÄRYNÄ & PORTVIINI
Haudutettu päärynä saa seurakseen lämpimän, vaniljaisen anglaise-kastikkeen ja portviinistä valmistetun jäätelön, jossa maistuu talviöiden syvä sävy. Rapea crumble tuo annokseen rakennetta, ja lusikallinen lämmintä vaniljakastiketta viimeistelee kokonaisuuden lohdullisella pehmeydellään. Täydellinen aterian kruunu ei ole tämän monimutkaisempi. (L/G)
11 €
PALSTERNAKKA & OMENA
Pehmeä palsternakkakakku – kuin porkkanakakun hienostunut serkku – kohtaa uuniomenahillon makeuden ja calvadosin lempeän lämmön. Vanilja-mascarponecreme tuo annokseen keveyttä, suolakaramelli syvyyttä. Koko komeuden kruunaa ruskistettuvoijäätelö, joka maistuu kuin sulatettu muisto lapsuusvuosista – viileänä, mutta lohdullisena. (L)
11 €
LAPSET
Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä
PAISTETTUA SIIKAA
Perunapyreetä ja tuoreita kasviksia (L/G)
10.90€
LIHAPULLAT
Perunapyreellä tai ranskalaisilla ja tuoreita kasviksia (L/G)
7.90€
JÄÄTELÖ
Ruskistettuvoijäätelö tai Minttujäätelö (L/G)
+2€ suolakaramellia tai vaniljakastiketta
4.00€