MENU NO.9

17.6. - 30.8.2025

"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista niin valtavasti."

- ALFRED

 

ALFREDIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ

Leipä on Alfredin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Alfredia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä hieman liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Alfredin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.

toveriksi leivälle

Haydari - turkkilainen jogurtti-pähkinätahna (L/G) 6€

Karhunlaukkatuorejuusto (L/G) 7€

Graavisiikaa & hovimestarinkastiketta (M/G) 8€

Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M/G) 12€

Juustovalikoima ja hilloke (G) 12€

KYLMÄT

“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista valmistettu maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.” 

— Alfred

PORKKANA & CHERMOULA

Päivä alkaa hämärtyä Marrakechin torilla, jossa ilma on täynnä savua, mausteita ja elämää. Alfred pysähtyy katukeittiön äärelle, missä porkkanat kypsyvät hitaasti hiilloksella, kunnes niihin muodostuu makea, karamellisoitunut pinta. Ne tarjoillaan mausteisella chermoula- kastikkeella – korianterin, valkosipulin ja sitruunan liitto – joka tuo raikkautta ja lämpöä. Annos saa viimeistelyn seesaminsiemenillä ja manteleilla rikastetulla dukkahilla ja karamellisoidulla jogurtilla. Makumatka, joka alkaa porkkanasta ja päättyy suoraan Pohjois-Afrikan iltaan. (L/G, saatavilla Veg)

14 €

BURRATA & GAZPACHO

Kuuma iltapäivä jossain Sevillan ja Cádizin välillä. Aurinko porottaa, mutta varjossa on juuri sopivan viileää – täydellinen hetki gazpacholle. Tämä viileä, pirskahtelevan raikas tomaattikeitto saa ylleen kermaista burrataa, kuin valkoisen pilven keskelle kesäpäivää. Tomaatti on marinoitu hellästi, musta oliivi muotoiltu öljyksi, leipä paistettu rapeaksi muruksi ja pistou tuo annokseen vihreää yrttisyyttä. Yksinkertaista – mutta jokainen lusikallinen kertoo kesästä. (VL/G/saatavilla VEG)

15 €

KIRJOLOHI & YUZU

OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 17.6.1987

"Sateinen aamu Nagasakin kalatorilla. Kalastajat huutavat päivän saaliitaan, ja jossain kiehuu kookosmaito. Maistan lusikallisen cevicheä – tuore kala kypsennettynä hapolla, yuzun kirpeyttä, kookoksen pehmeyttä. Korianteriöljy tuo vihreän sävyn, ja limemajoneesi sitoo kaiken yhteen. Päällä rapeaa kookosta ja pikkelöityä kurkkua, joka maistuu inkivääriltä. Se on kuin pieni, raikas tuulahdus keskellä kosteaa aamua. Kirjoitan muistiin: tällaisen haluan valmistaa kotona, mutta pohjoisen kalalla ja omaan tapaani." (M/G)

16 €

HÄRKÄ & BONITO

Satamalaiturin tuuli tuo mukanaan sekä suolan että savun. Alfred nostaa tulelle valurautapannun, jossa luuydin alkaa sulaa hiljalleen. Muisto matkalta nousee pintaan – espanjalaisesta pikkukaupungista ostettu purkki bonitoa, tonnikalan sukulaista, joka maistui leivän päällä auringonlaskussa. Tässä annoksessa yhdistyvät maa ja meri: hienoksi hakattu härkätartar, savustettua luuydintä, rapeaa perunaa ja marinoitua hopeasipulia. Bonitosta valmistettu majoneesi viimeistelee annoksen. (M/G)

16 €

lämpimät

“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”

- Alfred

SELLERI & SIENI

Selleriä schnitzelinä? Kyllä vain – Alfredin keittiössä mikään ei ole mahdotonta. Juurevan mehevä selleripihvi saa rapean pinnan ja lepää spelttisienipuuron päällä, aivan kuten Alfred muistaa lapsuutensa sunnuntaipäiviltä. Aromaattinen seljankukkaliemi, marinoitu portobello ja varsiselleri-omenasalaatti tuovat tasapainoa, ja sitruunagremolata viimeistelee kokonaisuuden - kuin huolellisesti rakennettu muisto. (L / saatavilla G / saatavilla VEG)

19 €

KUHA & MÄTI

Kuhaa on pidetty arvossa jo vuosisatoja – juhlaruokana, joka katetaan pöytään erityisinä hetkinä. Alfred valmistaa sen hellävaroen hauduttaen, säilyttäen kalan hienostuneen rakenteen. Lisukkeina tarjotaan karamellisoitua sipulipyreetä, vinaigretella maustettua sydänsalaattia ja varsiparsakaalia. Annoksen kruunaa Sandefjordin kastike, jossa mäti, kerma ja fenkoli sulautuvat pehmeäksi kokonaisuudeksi – ripauksella vanhan maailman eleganssia. (L/G)

20 €

IBERICO & CHIMICHURRI

OTE ALFREDIN REISSUPÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 15.7.1987:

"Ajelin pitkin Andalusian kumpuilevia teitä – oliivipuut vilkkuivat ikkunasta, ja pöly nousi ilmaan vanhan Peugeot 504:n renkaista. Illalla istuin pienen majatalon pihalla, jossa grillistä nousi savun keskeltä huumaava tuoksu: Iberico-porsaan secreto, juuri ja juuri roseeksi grillattuna. Lautaselle päätyi myös chimichurria, rapeita patatas bravas -perunoita, paahdettua valkosipulimajoneesia ja napakoita neulapapuja. Annos oli lämmin ja täynnä elämää – aivan kuten tämä ilta." (L/G)

24 €

KATEENKORVA & MISO

Alfred rakastaa illallisia, joissa pöydän ääreen kokoontuu ystäviä, naurua ja vähän liikaa viiniä. Tänä iltana hän päättää yllättää vieraat jollain odottamattomalla. Vasikan kateenkorva – tuo keittiömestareiden salainen herkku – paistuu pannulla kullanruskeaksi ja saa rinnalleen vaalealla misolla syvennetyn, kermaisen liemen. Pehmeä selleripyree, pikkelöity sipuli ja grillattu lehtikaali rakentavat makujen kerroksia, jotka herättävät uteliaisuutta ja ihastusta. Alfred tietää, että tällaiset illat muistetaan – ja niin muistetaan myös tämä annos. (L)

24 €

makeat

“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä” 

— Alfredin lapsenlapset

MASCARPONE & APPELSIINI

Eräänä iltana Umbrian kukkuloilla Alfred maistoi tiramisua, joka jäi mieleen – silkkinen, täyteläinen ja täydellinen päätös illalliselle. Siinä oli jotain, mitä hän halusi vaalia. Nyt, kotikeittiössään, isäntämme luo tuosta muistosta oman versionsa: ladyfinger-keksit saavat kylvyn kahvissa ja Amaretossa, väliin valutetaan appelsiinilla maustettua mascarpone- vaahtoa. Klassikko uusissa vaatteissa – Alfredin tyyliin, italialaista auringonvaloa unohtamatta. (L)

11 €

MANSIKKA & VAAHTOKARKKI

Kesäiltoina Alfredin talon pihalla kaikuu nauru ja juoksuaskeleet – lapsenlapset ovat saapuneet kylään. Yksi asia on varma: kun jäätelöä tarjoillaan, se ei jää kesken. Tässä jälkiruoassa makeat mansikat saavat seurakseen paahdettua vaahtokarkkijäätelöä, miso-karamellikakkua ja täyteläistä mansikkalientä. Se on leikkisä ja lohdullinen kuin lapsuuden kesä, ja Alfred tietää – tätä jälkiruokaa tullaan pyytämään vielä monta kertaa uudestaan. (G)

11 €

MUSTIKKA & LAKRITSI

Eräänä kesäiltana Alfred muisteli metsäreissuja, joissa siniset sormet ja lakritsipiiput kuuluivat asiaan. Tässä jälkiruoassa nuo maut yhdistyvät uudella tavalla: lime-vaniljajäädykettä kerrostettuna mantelimarenki- keksien väliin, kuin nostalginen Puffet-jäätelö. Vierellä mustikkasorbettia ja lakritsikreemiä – tuttuja makuja uusissa vaatteissa. Annos, jossa metsä kohtaa makean mielikuvituksen. (L/G)

11 €

LAPSET

Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä

HAUDUTETTUA KUHAA

Patatas Bravas TAI ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

8.90€

LIHAPULLAT

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

7.90€

MAKEA

Vaahtokarkkijäätelöä ja mansikkalientä TAI mustikkasorbettia

4.00€